В живота на почти всеки от нас настъпва моментът, в който решава да направи важната крачка, от която няма връщане назад – да си вземе домашен любимец. Спираш се на най-добрия приятел на човека, разглеждаш хиляди сайтове, породи и вечер сънуваш мили очички, които чакат да станат част от твоето семейство. След почти безкрайно обикаляне по развъдници, след безброй срещи с търговци, гордо отнасяш вкъщи малката (не винаги) пухена топка и мечтата се превръща в реалност. Нека ви издам една малка тайна. Да си вземеш домашен любимец не е както по рекламите за кучешка храна. Любимецът ви изобщо няма да е чак толкова любим, когато унищожава всичките ви чехли, кабели и ви буди по съвсем неприлично време. Разбира се, ще забравите всичките ядове в момента, в който се сгуши до вас. Животните се различават от хората по това – те могат да ви гарантират безусловната и безрезервната си любов. Което значи, че са ваша отговорност. Кучето ще е с вас, когато сменяте дома си. Тo може да ви коства много нерви и непредвидени разходи. За това тази крачка не е за всеки, тъй като кучето не заслужава нищо по-малко от това, което то ви дава – а именно любов и грижа.

Airoso of Esciman-sam 2

Другият основен проблем е откъде да си вземете кучето. Единственият начин предварително да се избегнат неприятни ситуации като тази с наследствените болести, е кучето да се вземе от лицензиран за това развъдник. Много хора смятат това за излишно оскъпяване и ненужен разход, но не е така в действителност. В крак с последните тенденции и благодарение на необятното интернет пространство можем да си закупим почти всичко, без да ни се налага да излизаме от вкъщи– от дрехи, през домашни любимци, до цялостно обзавеждане за стаята.

Изборът на четириног приятел не е момент за компромиси.

Най-добрият избор в случая е да си вземете куче от развъдник, отговарящ на всички условия от правилника за развъждане на FCI (Fédération Cynologique Internationale). Той важи за всички клубове за развъждане и гарантира произхода и здравословното състояние на бъдещия нов четириног член на семейството ви. Когато го взимате от такова място, ще можете да бъдете сигурни за следните моменти:

  • Кучето ви произхожда от чистокръвно семейство и е отглеждано в съответствие с всички изисквания. Свидетелство за това ще бъде родословието и паспортът му, които ще получите когато го взимате. Той ще е придружен от сертификатите на родителите, заедно с всичките им здравни консултации и проверки. Това са официалните документи на новият ви четириног приятел. Свидетелството за родословието му предпазва от бъдещо кръвосмешение и възможните усложнения, произтичащи от него.
  • Като сте собственик на куче с родословие, то ще може да участва в международни изложби и състезания, да печели титли и да създава чистокръвно потомство. В противен случай едно нечистокръвно куче не може да създаде пълноценно потомство, тъй като рисковете за болестите и некачествените гени се увеличава, когато единият родител не е с потекло.
  • Преди заплождане на кучета им се правят изследвания за лакътна и тазобедрена дисплазия (наследствено заболяване на ставите) и офтамологично (очно) изследване, в зависимост от правилниците за развъдна дейност на различните клубове. Това свежда до минимум шансът наследствените болести да продължат да се предават в поколенията напред.
  • Борбата срещу наследствени болести и дефекти е съществена част от правилника, така че опасността вашето куче да е носител на некачествени гени се свежда до минимум. Клубовете са задължени да отчитат проявилите се наследствени дефекти при представяната от тях порода, за да водят борба срещу тях и постоянно да отразяват развитието им. Доклад за такова развитие се представя на БРФК (Българска Републиканска Федерация по Кинология) при поискване с приложено копие за РК. За оценка и консултация при борбата срещу генетични дефекти на разположение на БРФК стои комисията за развъждане и изследване.
  • Законът за защита на животните се спазва. Никога не купувайте кучета, отглеждани в клетки, от съмнителни места. Наша отговорност е да предотвратим насилието над животните. Животните не са стока, те трябва да бъдат постоянно на свобода.
  • Отглеждането и храненето на кучетата трябва да бъде съобразено с вида им. На кучетата за развъждане и кученцата трябва да бъде осигурено поне много добро отглеждане в развъдник за расови кучета и основни предпоставки за това са възможност за свободно движение и човешко отношение.
  • Клубовете са задължени от Правилника за развъждане да отглеждат само здрави породисти кучета със здрава психика.

Всяко едно от тези неща повишава разходите за отглеждане на четириногите. Именно това е причината цената на кученца, отгледани в официален развъдник, да е по-висока от други места.  Все още ли сте сигурни, че не си струва да дадете повече пари за куче от лицензиран развъдник?