Да имаш домашен любимец е сериозна промяна в живота и човек трябва внимателно да я обмисли преди да се поддаде на чара на невинно малко кутре, коте, зайче… Да се грижиш за домашен любимец означава да поемеш отговорност и да се настроиш към нов установен ред в живота си. Независимо дали това ще е смяна на котешка тоалетна или извеждане на кучето на разходка, това са дейности, които ще трябва да се вършат всеки ден. И, в повечето случаи, ще трябва да се примириш с козина. Много козина.

Но, да имаш домашен любимец, е благословия. Всеки, който е имал домашен любимец в някакъв етап от живота си, би потвърдил това. Ние, любителите на домашни любимци, искрено съжаляваме хората, които никога не са изпитвали това приключение в живота си. Като човек, чието детство е било обогатено както от котки, така и от кучета (а и от един гост – папагал), дори не обмислям лишаването на децата си от този необятен океан от забавление и безусловна любов.

Когато става дума за домашни любимци, моля не бройте рибки и костенурки. Ако не става за гушкане, не става за домашен любимец (според мен). Тогава остават косматите – в повечето случаи котки и кучета. Да си имаш пухкав приятел има толкова много предимства, че лесно можеш да си затвориш очите за някой косъм тук и там. Да имаш домашен любимец означава да си обект на безусловна обич. Да имаш домашен любимец означава да откриеш отново колко прекрасно е да играеш. Да имаш домашен любимец означава никога повече да не се чувстваш самотен.

Освен всичко това, присъствието на домашен любимец сериозно подобрява здравето на теб и цялото ти семейство. Според проучванията собствениците на домашни любимци страдат по-рядко от депресия. В допълнение, хората с домашни любимци имат по-ниско кръвно, както и по-ниски нива на триглицериди и холестерол. Освен това, домашният любимец не те прави просто по-здрав. Той те прави по-щастлив.

dogs-at-sunset--1438808-m

За хората, които имат кучета, обаче, се смята, че се радват на най-големите привилегии на това да имаш домашен любимец и, тъй като ние също сме любители на кучетата, бихме искали да споделим с вас топ 10 причини защо да имаш вкъщи куче е задължително за по-доброто и по-здравото ти аз:

  1. ФИТНЕС – кучето ще те поддържа здрав и ще ти помогне да свалиш някой и друг килограм. Всички сме минавали през това да си вземем карта за фитнес, която не е виждала друго освен подплатата на портмонето ни като успокоение, че правим нещо за доброто си физическо състояние. Съществуват милиони извинения за това да не посетим фитнеса – имаме работа за вършене, вечеря за готвене, не се чувстваме добре, искаме да гледаме телевизия… Когато имаш куче, то има нужда от разходка всеки ден. По два пъти на ден. Без извинения. Без значение дали навън е горещо или студено, дали е слънчево или вали сняг – трябва да преодолееш мързела си и да подишаш малко чист въздух.
  2. ПО-МАЛКО СТРЕС – никой не може да те научи по-добре от едно куче на най-добрите уроци в живота – да не усложняваш нещата, да живееш за мига и да можеш да продължиш напред. Кучетата имат тази вродена възможност да намалят стреса и да те научат как да оценяваш малките неща в живота, а това е безценно в трескавия ни живот.
  3. СОЦИАЛЕН ЖИВОТ – точно както когато имаш деца, едно куче може да бъде най-голямото ти оръжие, ако имаш нужда от нови приятели. На кучешката площадка винаги има други собственици на кучета, които биха се зарадвали на компанията на друг любител на кучета.
  4. ЗАБАВЛЕНИЕ – кучетата са невероятно забавни. Те могат да бъдат забавни в степени, които са отвъд въображението ви. Кучето може да те накара да се засмееш поне веднъж дневно, правейки най-забавните и най-глупавите неща, които могат да ти дойдат на ум.
  5. НАЙ-ДОБРИЯТ ТИ ПРИЯТЕЛ – това звучи клиширано, но е факт. Вроденото чувство на емпатия у кучетата им помага лесно да разпознават дори и най-малката промяна в настроението ти и да ти съчувстват. Понякога, когато се чувстваш унил, приятелите ти може и да не усетят тъгата ти, но кучето винаги ще усети промяната в настроението ти и ще дойде да те утеши. А когато става дума за изразяване на положителни емоции, кучетата за безспорните победители – всеки път, когато се прибираш вкъщи, можеш да си сигурен, че кучето ще те чака на вратата и ще те поздрави с неподправена радост в очите.
  6. ЗАЩИТА – това обикновено е едно от първите неща, които ни идват на ум, когато се замислим за причина да си вземем куче. Кучето е невероятно лоялно и изпитва безусловна любов към стопанина си, което го прави многократно по-добър защитник от което и да е оръжие.
  7. ПО-МАЛКО САМОТА – всички се чувстваме самотни понякога… Да имаш куче намалява тези моменти до нулата. Независимо дали живееш сам или семейството още не се е прибрало, кучето винаги ще бъде до теб, ако имаш нужда от компания или от слушател. Въпреки че кучетата не говорят езика ни, е учудващо колко добри са в изслушването и изразяването на емоциите си.
  8. СТРАХОТНИ УЧИТЕЛИ ЗА ДЕЦАТА НИ – кучетата могат да научат децата на неща като отговорност, състрадание и контрол на гнева – това са уроци, които си заслужава всеки да научи. Освен това, изследванията показват, че децата с домашни любимци имат по-добри социални умения и самооценка.
  9. ПО-МАЛКО РАБОТА, ПОВЕЧЕ ИГРА – съществуват изследвания, според които отнема както по-малко време, така и по-малко усилия да си свършиш работата, ако вземеш кучето със себе си в офиса. Това означава по-малко стрес на работното място и повече време за игра с кучето! Кучетата обожават да си играят и скоро ще осъзнаеш, че играта с кучето може да е толкова забавна колкото е както за малко дете, така и за възрастен човек.
  10. ПО-МАЛКО АЛЕРГИИ – доказано е, че децата, които са общували с кучета като малки, са по-малко предразположени към алергии и астма на по-късен етап в живота си. Освен това, няма абсолютно нищо по-сладко и мило от това да гледаш детето си и кутрето си да порастват заедно.

Каква е вашата най-важна причина да си вземете куче от изброените по-горе? А има ли такава, която сме пропуснали? Споделете я с нас!

Автор: Христина Димитрова