samoyed

Самоед (Самоедская собака)

История:

Самоедите са сред четиринадесетте най-древни породи кучета в света – има доказателства за тяхното обучение и отглеждане от преди около 3000 години. Името им (от руски: Самоедская собака) идва от Самоедските племена в Сибир. Тези номадски племена са използвали самоедите за гледане на стада, теглене на шейни и ловуване. Те са се отнасяли към кучетата си с много обич и уважение, като са ги оставяли да спят в техните палатки. Това е напълно разбираемо, имайки превид, че в тежката сибирска реалност тези кучета са били безценна помощ за хората, помагайки им да оцелеят. Силно адаптивни, самоедите изисквали много близка връзка със стопаните си. Голямата отговорност, която имали като водачи на шейните, ги е направила изключително независими, а съвместното съжителство с господарите им ги е направило мили, социални и дружелюбни.

Външен вид:

Тези сладки, бели, пухкави топки са сравнително големи кучета. Мъжките тежат обикновено около 23-30 кг, а женските тежат около 17-25 кг. Устните им са с черен цвят, а бадемовите им очи са обикновено черни или кафеви. Най-отличителната им черта е опашката. Тя е дълга и гъсто покрита с козина, обикновено завъртяна на гърба им (особено когато са нащрек). Самоедите имат гъста козина, издържлива на атмосферни влияния, която има 2 слоя – външният е с по-дълга и по-груба козина, а вътрешният се състои от по-мека и по-къса козина, чиято основна цел е да задържа топлината.

Темперамент:

Samoyed-dogs

Като цяло самоедите са нежни, социални, миролюбиви и отговорни кучета. Те се държат много добре с деца. Тяхната дружюбност ги прави слаби пазачи, но лаят им ще ви алармира всеки път, когато някой навлезе в територията им. Те са търпеливи, изключително умни, изобретателни, но и доста своенравни, като в същото време притежават невероятно достойнство, жив и шумен темперамент. Това прави тяхното обучение възможно само ако се подходи към него с много търпение, уважение и чувство за хумор. Те не обичат самотата и лесно се привързват към хората. Тези качества ги правят подходящо куче и достоен член на всяко семейство. Ако предоставите на самоеда достатъчно умствени и физически упражнения, както и ясен модел на лидерство, ще се наслаждавате на най-доброто, което породата предоставя.

Здраве и грижи:

instagram_samoyed_by_pawkeye-d5uhlejСамоедите могат да бъдат предразположени към дисплазия на тазобедрената става, както и диабет. Те също така са предразположени към кожни алергии. Животът в апартамент не е проблем за тях стига да им осигурявате ежедневна разходка. Тяхната красива козина, обаче, се нуждае от редовна поддръжка. Гъстата им козина е хубаво да бъде сресвана и четкана два до три пъти седмично, а при сменяне на козината – ежедневно. Ако се грижите добре за тях, те могат да живеят до 12-15 години.

Заключение:

Ако искате любящо и сговорчиво куче, което се разбира с всички вкъщи (включително и с други домашни любимци), ако обичате студеното време и активния начин на живот колкото тях и ако сте готови да получите невероятната безусловна любов, си вземете самоед и никога няма да съжалявате!