Съществуват много известни хора (някои от тях известни само с това, че са известни). Когато става дума за животни, обаче, нещата са малко по-различни. Едно животно може да стане известно само ако направи нещо невероятно. Тук ще разкрием някои от най-смелите и героични дела на 2 изключителни представителя на семейството на  самоедите.

 

Rex the Blizzard King (Рекс, Кралят на снежната буря)

Това със сигурност е най-известното куче самоед. Със своите над 30 планински спасителни операции той е истински супер герой! Животът му, обаче, съвсем не е започнал обещаващо. Когато се родил, собствениците му не били твърде въодушевени от него, тъй като той не бил подходящ кандидат за програмата за развъждане на шампиони. С високия си ръст, късата си козина и слабите си крака той бил почти срам за собствениците си (в сравнение с братята и сестрите си). Но, времето минавало, а Рекс доказал, че няколко разлики във външния вид не могат да попречат на едно добро куче да бъде невероятно. Той бил превъзходен в толкова различни сфери, че скоро за него казвали, че е „новият стандарт” за породата.

Рекс не бил голямо куче, но притежавал смело сърце, остър ум и завидна бързина. Постиженията по време на живота му са много – той поставя световен рекорд по теглене на тежести, участва във филм с Джон Уейн, победител е в много състезания с шейни… Но неговата легендарна слава идва най-вече от множеството му участия в снежни спасителни операции – едва ли можем да си представим силата на любовта, която роднините на спасените таят в сърцата си към това изключително куче.

rex-the-blizzard-king-2

 

RJ – самоедът с лъвско сърце

Някои хора биха казали, че RJ е едно обикновено семейно куче. Всъщност, дори и най-обикновеният домашен любимец може да се превърне в герой. Това, което е в сърцето, различава обикновения от изключителния.

RJ бил семейно куче, което живеело мирно със собсвениците си в Канзас. На 22 юли 2012 г. неговата стопанка, 40-годишната Trish Beach, се грижила за градинката си (както обикновено), без да има представа какво й е подготвила съдбата. Докато била в задния двор, изведнъж чула рев на пума. Нейният храбър самоед, RJ, също чул рева и се притекъл на помощ на стопанката си. Той се изправил в битка срещу пумата, а резултатът бил спасяването на стопанката на RJ, заплатена с живота на самоеда. RJ подарил на стопанката си най-големия подарък – нейния живот в замяна на неговия.

Със сигурност има още много смели кучета като RJ, които защитават стопаните си и са готови да жертват живота си за тях, тъй като това е тяхното призвание – да служат по най-добрия възможен начин. Когато става въпрос за връзката между човека и неговото куче, винаги превес взима безусловната любов. Няма много хора, които биха започнали битка със звяр, който е много по-голям от тях (дори и за да предпазят член на семейството си).

Можем единствено да се възхищаваме на тези смели кучета и да бъдем щастливи, че съществуват такива кучета, на които можеш сляпо да се довериш. Защото кучето не е само твоят най-добър приятел – то може да се окаже и твой спасител.