Самоедите са прекрасни кучета, които ще внесат много забавления в живота ви. За да извлечете максимума от породата, обаче, трябва да следвате някои съвети относно тяхното обучение и грижите за тях.

 

ВЪНШЕН ВИД

Самоедите имат 2 слоя козина – вътрешен слой от пухкава козина, която им държи топло, и външен слой от по-дълга козина (по-твърда от вътрешния слой), която ги предпазва от лошото време. Тъй като тяхната козина е бяла на цвят и много гъста, тя изисква редовна поддръжка.

  • Ресане – самоедите имат нужда от ресане поне веднъж седмично. За да запазите копринената мекота на козина на самоеда, решете го редовно с метален гребен (може да използвате и сешоар, за да премахнете мръсотията в същото време). Подстигване или избръсване не е нужно, но имайте предвид, че самоедите понякога сменят вътрешния си слой козина (което често води до плешиви петна). Ако това се случи на вашия самоед, решете плешивината редовно – това ще помогне на процеса на смяна на козината и ще спомогне за израстването на новата козина.
  • Рязане на ноктите – самоедите имат по един нокът на всяка лапа. Той изглежда като човешки нокът на палец. Ако го оставите да расте, той ще се завие и ще причини болка на кучето ви. За да предотвратите това, трябва да проверявате ноктите на кучето си два пъти в месеца и да ги изрязвате/изпилявате, ако има нужда. Важно! Винаги подрязвайте само връхчето на нокътя и никога не режете при розовата му част – това ще причини на кучето болка и кървене!
  • Къпане – самоедите поддържат сравнително добра хигиена, така че имат нужда от баня само няколко пъти годишно. Този процес, обаче, може да отнеме по-дълго от очакваното, тъй като тяхната козина е до голяма степен водоустойчива и има нужда от повече време, за да се намокри достатъчно за къпане. Винаги решете самоеда преди къпане или рискувате в козината му да се образуват възли и сплъстявания. След баня винаги изсушавайте добре козината на самоеда (с хладен въздух). Ако не изсушите козината изцяло, влагата в долния слой козина може да причини сплъстяване, плесен, лоша миризма и дори инфекции.
  • Устна хигиена – миенето на зъбите на самоеда 2-3 пъти седмично предпазва от заболяване на венците и лош дъх.

ресане на самоед

ГРИЖИ

  • Кутрета – между 4 и 7 месеца самоедите израстват много бързо. Това ги прави предразположени към травми, така че в диетата им трябва да присъства нискокалорична храна с високо качество. Не им позволявайте да си играят на твърди повърхности (тревата е най-подходящата площадка за тях до пълното формиране на ставите им, което се случва около навършване на 2-годишна възраст). Използвайте ценното време докато кучето ви е все още кутре, за да го социлизирате – запознавайте го с различни хора, предмети, звуци, гледки и др.
  • Пораснали кучета – самоедите са работна порода, така че имат нужда от много пространство за игра. Ако оставите самоеда да скучае, той ще намери сам начини да се забавлява (като копае, дъвче и др.). Винаги имайте предвид северния произход на самоедите, който е причина за любовта им към играта в снега, но трябва да внимавате, когато ги излагате на топлина.

 

ХРАНЕНЕ

Имайте превид, че всяко куче е уникално (както и всеки човек е уникален), така че това колко яде кучето ви зависи от много фактори като неговия размер, възраст, активност и др. Това, което има значение в случая, е, че качеството трябва да бъде за сметка на количеството. Винаги купувайте качествена храна, ако искате да осигурите на кучето си нужната енергия, витамини и др.

Малките самоеди имат нужда от бавен и стабилен растеж. 2-3месечен самоед се нуждае от около половин купичка гранули (смесени с топла вода) три пъти на ден. След 3-месечна възраст можете да съкратите приема от 3 на 2 пъти дневно като можете да давате сухи гранули. С времето самоедът може да увеличи апетита си, но имайте предвид, че винаги е по-добре да поддържате теглото му малко под нормата отколкото над нормата на този ранен етап. След като навърши една година винаги е по-добре да храните самоеда два пъти дневно отколкото да оставяте купичката му пълна през цялото време.

samoyed

ОБУЧЕНИЕ

Много е важно да покажете на самоеда, че вие сте водачът на глутницата на най-ранния възможен етап (докато е още кутре). Въпреки че е още кутре, не подценявайте неговата интелигентност. Като добавим факта, че самоедите обикновено имат собствено виждане за нещата, обучението на самоеда може понякога да се окаже предизвикателство. Това означава, че, за да бъдете успешни в обучението на вашия самоед, трябва да бъдете последователни, твърди и любящи в същото време.

  • Разходки – когато минавате през врата с вашия малък самоед, вие винаги трябва да сте първият, който прекрачва прага. По време на разходка използвайте къс повод, тъй като инстинктите за преследване на самоеда са много силни и можете да се окажете в неприятни ситуации като, например, самоедът ви да погне дете на колело или някоя котка.
  • Хранене – научете самоеда винаги да изчаква вашия сигнал преди да започне да се храни.
  • Команди и хвалби – вербалните команди трябва да се дават с ентусиазиран, позитивен тон. Самоедите са много позитивно настроени кучета, които копнеят за вашето внимание, така че не бива да се скъпите на похвали, когато се справят с дадена команда.
  • Забрани – когато учите самоеда си на забрани и команди като „не” или „стига”, те трябва да бъдат казани със строг и тих глас. Много е важно самоедът да разбере разликата в тона, когато го хвалите и порицавате.

Ако следвате тези лесни съвети, това ще ви гарантира един щастлив и здрав самоед, който ще се отблагодари на грижите ви с много преданост и безусловна обич.