Самоедите са страхотни кучета, които могат да направят живота ви много по-щастлив. Ето защо сме подбрали десет причини да си вземете самоед:

  1. Те са изключително привързани към хората – ако ви трябва истински приятел, вземете си самоед. Тези изключително приятелски настроени и социални кучета ще бъдат щастливи само ако има показвате толкова обич, колкото те самите показват към вас. Не очаквайте от самоеда да бъде щастлив, когато е сам – трябва да имате желание да прекарвате голяма част от времето си със своя самоед, тъй като той наистина има нужда от човешка компания. Включвайте го във всички семейни дейности и той ще бъде по-щастлив от всякога.
  2. Те са изключително активни кучета – ако вие самият сте активна личност, вземете си самоед. Те просто обожават действието. Това може да се обясни с тяхната история (били са използвани за пазене на стада, теглене на шейни, за лов). Те са работна порода, така че изискват дневни упражнения (поне един час на ден упраженения е толкова добър за тяхното здраве и добро благоразположение, колкото и за вашето).
  3. Те се разбират много добре с деца и други домашни любимци – самоедите са страхотна компания за деца (стига да обучите както кучето, така и самоеда, на уважение един към друг). Тяхната нежна природа ще бъде истинска благословия за вас, ако планирате да си вземете куче, но имате малки деца или други домашни любимци.
  4. samoyed-thracian-glory-picture-12Те са забавни! Ако искате действително да се забавлявате със своето куче, самоедът е правилният избор за вас. Техният жизнен темперамент ще ви изкара от всяка апатия. Те са шантави и игриви, но, внимавайте – те са и много умни, така че, в даден момент може да се окаже, че вие сте този, когото разиграват.
  5. Те са страхотни в алармирането – въпреки че не са кучета пазачи и не са агресивни към другите хора, можете да разчитате на техния лай всеки път, когато някой непознат доближи вратата ви. Като цяло ще ви предупреждават всеки път, когато каквото и да е се появи на хоризонта – човек, улична котка, друго куче и т.н.
  6. Те са изключително интелигентни кучета – научават какво изисквате от тях много бързо. Това също ги прави индивидуалисти в мисленето, така че трябва да им покажете ясни лидерски качества и да използвате положителни стимули при обучението им.
  7. Те са силно адаптивни – независимо дали живеете в малък апартамент или в голяма ферма, вашият самоед лесно ще се адаптира към обстоятелствата. Въпреки това, осигурявайте им редовни упражнения и някакво занимание, докато вие не сте вкъщи.
  8. Те обичат студеното време – тази отличителна черта се дължи на сибирския им произход. Ако сте любител на снега, който обича да ходи на ски, да се разхожда в планината и да се забавлява в снега, самоедът ще бъде най-добрия ви другар в тези занимания!
  9. Те имат добър темперамент – не очаквайте от самоеда да причини сериозни вреди, ако натрапник нахлуе в дома ви, защото той има много добър темперамент. Той ще се разбира добре и с външни хора. Ако не желаете куче, от което всеки да се страхува, вземете си самоед и всичките ви приятели и познати ще се радват на добрия му нрав!
  10. Те са толкова СЛАДКИ – Самоедите са най-сладкото нещо – приличат на бели пухкави мечета, които имат нужда от прегръдка! Няма човек, който да може да устои на техния сладък външен вид!

Надяваме се да сме ви дали достатъчно причини да си вземете едно от тези невероятни кучета – самоедите. Но имайте предвид, че всяко куче има свой собствен характер, така че бъдете внимателни, когато си избирате следващата бяла пухкава топка!